Klik her for at komme retur til startsiden  HavkajakBogen.dk 
Udstyr Teknik Sikkerhed På tur Turforslag Indhold Søg

  X-Redning

HavkajakBogen.dk
     på
Facebook

Startside
Op

Syntes du om disse sider, vil jeg blive glad, hvis du deler link og fortæller dine venner om HavkajakBogen.dk.
Husk også at melde dig ind i Facebook gruppen.

HavkajakRejser.dk
Lær at ro havkajak hos Danmarks mest erfarne udbyder af kurser og ture i havkajak - Også mange ture for mere erfarne samt "fyraftensture" ved Charlottenlund strand.

Kano & KajakButikken
Kajak.dk

Vel nok Danmarks største udvalg af kajakker og tilbehør - og personale der selv har erfaring fra vandet.
X-Redning
X-redningen er hurtig, men egner sig ikke til tungt lastede kajakker, med mindre redderen er meget stærk. Den kæntrede kajak holdes vinkelret i stævnen, mens den løftes og vendes i samme bevægelse. På den måde kommer der et minimum af vand ind i kajakken. Svømmeren kan enten hjælpe med dette, eller som på billederne holde i stævnen på redderens kajak og dermed give den lidt ekstra stabilitet. Kajakken trækkes derefter op på dækket og vendes, så man kan vippe det sidste vand ud af båden. Til sidst lægges den tømte kajak parallelt med stævnen modsat rederens kajak, så redderen kan holde godt fast i kajakken, mens svømmeren kravler op.

Ved X-redningen vendes kajakken på samme måde som ved T-redningen, men den behøver ikke komme helt fri af vandet. Når kajakken er vendt, trækkes den op på redderens kajak, så den ligger i balance over dennes spraydeck. Så vendes den igen, så den har bunden i vejret og tømmes helt for vand, hvis man ser det oppefra vil kajakkerne ligge i et stort X. Det vil stadig være en fordel at løfte stævnen så højt som muligt, så der kommer så lidt vand som muligt ind i cockpittet, mens den vendes første gang. Her kan svømmeren være en god hjælp ved at presse bagenden af sin kajak ned i vandet samtidig med at den vendes.

Bemærk svømmeren "hænger " under redderens kajak. Dette er normalt ikke nødvendigt og vil i langt de fleste tilfælde være spild af tid og kun forlænge opholdet i vandet. Ydermere risikere man lettere at miste grej, når man flytter sig rundt.
 
 
 
 
 

Send e-mail til jakob@farout.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted.
Har du spørgsmål omkring havkajak, så skriv på vores Facebook gruppe, her har alle mulighed for at se dit spørgsmål og give dig svar.
Copyright © 2009 HavkajakBogen.dk
Alle tekster og billeder på HavkajakBogen.dk tilhører HavkajakBogen.dk/Jakob Hertz og må IKKE benyttes til brug hverken på andre hjemmesider eller print i nogen form uden skriftlig tilladelse fra forfatteren samt tydelig kildehenvisning.
Senest opdateret: 10. august 2016
Se også vores websider om:
WhiteWater kajak og Telemarkskiløb

Samt på FarOut's gruppe på FaceBook, hvor der vil være særlige tilbud om kurser, ture, udstyr, event m.m.