Klik her for at komme retur til startsiden  HavkajakBogen.dk 
Udstyr Teknik Sikkerhed På tur Turforslag Indhold Søg

  Tilt af kajakken

HavkajakBogen.dk
     på
Facebook

Startside
Op

Syntes du om disse sider, vil jeg blive glad, hvis du deler link og fortæller dine venner om HavkajakBogen.dk.
Husk også at melde dig ind i Facebook gruppen.

HavkajakRejser.dk
Lær at ro havkajak hos Danmarks mest erfarne udbyder af kurser og ture i havkajak - Også mange ture for mere erfarne samt "fyraftensture" ved Charlottenlund strand.

Kano & KajakButikken
Kajak.dk

Vel nok Danmarks største udvalg af kajakker og tilbehør - og personale der selv har erfaring fra vandet.

En havkajak er mere manøvredygtig, når den ikke ligger helt vandret i vandet, men derimod holdes vippet eller tiltet, som det også kaldes. Tilt kan bruges dels til at holde retning eller fortage mindre manøvre ved almindelig fremadpadling. Dette vil være særligt fordelagtigt i områder, hvor man ikke bruger roret. F.eks. i surf eller når man skal ind og ud fra stranden, og der er lidt brænding.

En kajak kan grundlægende vippes på to måder. Du kan enten læne dig ud til siden og dermed flytte balancepunktet ud til siden af båden, hvilket vil vippe kajakken. Eller du kan vippe kajakken ved at løfte den med knæ og maven. På denne måde kan du tilte væsentligt mere og stadig holde balancepunktet over kajakken. Dette kaldes for at tilte kajakken.

At tilte en kajak over længere tid kan være ganske krævende, derfor vil det ofte være en kombination af læn og tilt, der bruges, når det er nødvendigt at holde kajakken vippet over længere tid, som fx for at holde en kurs.

Ved mindre retningsjusteringer kan du ofte nøjes med at løfte kajakken lidt med det ene knæ, mens du tager et almindeligt fremadtag i modsatte side. Vil du dreje mod venstre, fungerer dette i praksis ved, at du løfter venstre side af kajakken med venstre knæ samtidig med, at du tager et tag i højre side. Når du slutter taget, ”lægger” du så kajakken fladt på vandet igen. På denne måde giver padlen en del støtte mens du tilter.

Ønsker du at drejer skarpere end ved blot at tilte og forsætte med fremadtag, vil det være nødvendigt at bruge en kombination af tilt og sweeptag. Ved at tilte kajakken samtidig med at du sweeper, vil udbyttet af dit sweep blive langt større – jo mere tilt, jo lettere bliver kajakken at manøvrer.

En rigtig god øvelse er at padle i en cirkel og øge tiltet af kajakken, så cirkelen bliver mindre og mindre. Til sidst kan du måske få cirkelen så lille, at kajakken i praksis drejer rundt om sig selv. Når du kan dette på fladt/stille vand, er det bare at gå i gang med samme øvelse i bølger.

Tilt, hvor kajakken holdes vippet, men forsat i balance, så pagajen kan bruges til at padle med i stedet for at skulle bruges til støtte. På billedet holdes kajakken tiltet med ben og mave.

Et tilt kan også bruges til at lave et meget effektivt og sikkert sving. Først skal der være lidt fart i kajakken, så laves et sweeptag for at starte svinget og samtidig med dette tiltes kajakken ind mod svinget. Der kan evt. støttes med et lowbrace som på billedet, hvis der skal svinges mere skarpt, eller der er brug for støtten. Læg ikke mere vægt på lowbracet end højst nødvendigt, da det vil bremse farten i kajakken, og dermed stopper, svinget for hurtigt.


Send e-mail til jakob@farout.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted.
Har du spørgsmål omkring havkajak, så skriv på vores Facebook gruppe, her har alle mulighed for at se dit spørgsmål og give dig svar.
Copyright © 2009 HavkajakBogen.dk
Alle tekster og billeder på HavkajakBogen.dk tilhører HavkajakBogen.dk/Jakob Hertz og må IKKE benyttes til brug hverken på andre hjemmesider eller print i nogen form uden skriftlig tilladelse fra forfatteren samt tydelig kildehenvisning.
Senest opdateret: 10. august 2016
Se også vores websider om:
WhiteWater kajak og Telemarkskiløb

Samt på FarOut's gruppe på FaceBook, hvor der vil være særlige tilbud om kurser, ture, udstyr, event m.m.