Klik her for at komme retur til startsiden  HavkajakBogen.dk 
Udstyr Teknik Sikkerhed På tur Turforslag Indhold Søg

  T-redning

HavkajakBogen.dk
     på
Facebook

Startside
Op

Syntes du om disse sider, vil jeg blive glad, hvis du deler link og fortæller dine venner om HavkajakBogen.dk.
Husk også at melde dig ind i Facebook gruppen.

HavkajakRejser.dk
Lær at ro havkajak hos Danmarks mest erfarne udbyder af kurser og ture i havkajak - Også mange ture for mere erfarne samt "fyraftensture" ved Charlottenlund strand.

Kano & KajakButikken
Kajak.dk

Vel nok Danmarks største udvalg af kajakker og tilbehør - og personale der selv har erfaring fra vandet.

Denne redning er basisredningen der virker under næsten alle forhold.
T-redningen er hurtig og i de fleste tilfælde meget effektiv redningsmetode, hvor der kun er en hjælper. Hvilket gør den særligt effektiv i grupper, hvor der er store niveauforskelle, og T-redning er da også basis-redningen for kajakinstruktører. Da der kun skal én hjælper frem til svømmeren, vil T-redningen ofte være hurtigere til at få svømmeren op i kajakken igen, end X-redningen er, og særligt H-redningen vil være det.

Forskellen på T-redning og X-redning består i, hvordan kajakkerne ligger i forhold til hinanden, når svømmerens kajak skal tømmes for vand. Ved T-redning, holder redderen kajakken i stævnen og vinkelret på sin egen kajak (ligner et T set oppefra). Derefter løftes stævnen indtil cockpittet kommer fri af vandet, og kajakken kan vendes uden, at der kommer mere vand i den.
Når svømmeren skal op i kajakken, er det redderens ”ansvar” at holde kajakken stabil. Den bedste måde at gøre dette er ved at lægge svømmerens kajak parallelt med redderens og med stævnene i hver sin retning. På denne måde kan du som redder læne dig ind over den tomme kajak og holde fast med en hånd på hver side af forkanten af cockpittet, mens svømmeren kravler op i kajakken på samme måde som ved H-redningen eller som vist på billedeserien.

Ulempen ved denne teknik er naturligvis, at det kan være endda meget tungt at skulle løfte en lastet kajak, muligvis endda fyldt med vand, samtidig med at rederens kajak er meget ustabil under redningen. T-redningen derimod er meget stabil og ikke nær så fysisk krævende. Derfor er det i dag T-redningen, der er den dominerende teknik, når der kun er én hjælper.

Første opgave er at opdage der er én som skal have hjælp - og komme derhen. Dette vil i langt de fleste tilfælde være det mest tidskrævende og vil i bølger og hårdt værd også kunne være en ganske teknisk krævende opgave.
Svømmeren placerer sig i bagenden af sin egen (kæntrede) kajak, og redderen holder i stævnen. Afhængig af situationen kan det være nødvendigt at løfte stævnen op på redderens dæk først.
Jo mere vinkelret kajakkerne ligger i forhold til hinanden jo mere stabilt bliver det, mens en mindre vinkel (så den kæntrede kajak ligger mere parallelt foran rederen) vil gøre tømningen noget lettere men også mindre stabil.
Kajakken løftes i stævnen. Ideelt løftes kajakken så højt at cockpittet kommer fri eller næsten fri af vandet hvor kajakken vendes på rette køl.
Bemærk svømmeren ligger ved bagenden af sin kajak og kan derved hjælpe redderen ved at trykke bagenden ned og dermed forenden op.
Når kajakken er tømt for vand og vendt om på ret køl, trækkes kajakken hen på siden af redderens kajak og svømmeren kan entre kajakken igen.
Husk at såvel svømmer som redder skal holde fast i udstyret hele tiden så det ikke driver fra jer!
   
   
   

Send e-mail til jakob@farout.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted.
Har du spørgsmål omkring havkajak, så skriv på vores Facebook gruppe, her har alle mulighed for at se dit spørgsmål og give dig svar.
Copyright © 2009 HavkajakBogen.dk
Alle tekster og billeder på HavkajakBogen.dk tilhører HavkajakBogen.dk/Jakob Hertz og må IKKE benyttes til brug hverken på andre hjemmesider eller print i nogen form uden skriftlig tilladelse fra forfatteren samt tydelig kildehenvisning.
Senest opdateret: 10. august 2016
Se også vores websider om:
WhiteWater kajak og Telemarkskiløb

Samt på FarOut's gruppe på FaceBook, hvor der vil være særlige tilbud om kurser, ture, udstyr, event m.m.