Klik her for at komme retur til startsiden  HavkajakBogen.dk 
Udstyr Teknik Sikkerhed På tur Turforslag Indhold Søg

  Grønlandsk åre

HavkajakBogen.dk
     på
Facebook

Startside
Op

Syntes du om disse sider, vil jeg blive glad, hvis du deler link og fortæller dine venner om HavkajakBogen.dk.
Husk også at melde dig ind i Facebook gruppen.

HavkajakRejser.dk
Lær at ro havkajak hos Danmarks mest erfarne udbyder af kurser og ture i havkajak - Også mange ture for mere erfarne samt "fyraftensture" ved Charlottenlund strand.

Kano & KajakButikken
Kajak.dk

Vel nok Danmarks største udvalg af kajakker og tilbehør - og personale der selv har erfaring fra vandet.
Den grønlandske åre er den oprindelige åre Grønlænderne har brugt i generationer. Den er udviklet ud fra hvad der fungerer med de materialer der nu en gang var til rådighed - nemlig drivtømmer.

Den grønlandske åre har da også været en væsentlig inspiration for den moderne pagaj. Særligt pagajer beregnet til en lav pagajføring (langt smalt blad), har hentet sin inspiration fra den grønlandske åre.
Trods de mange nye design og materialer, bruges grønlandsk åre stadig flittigt på Grønland og rundt om i verden, særligt i Danmark, findes padlere der sværger til den.
Det er der flere grunde til. Dels er den i træ og som sådan et naturprodukt, med alt hvad det føre med sig af bæredygtighed, omtanke for naturen m.m. (når vi lige ser bort fra den lim og lak der normalt bruges). Dels er den slet ikke så tosset at padle med.
Det kræver noget tilvænning og bliver aldrig lige så effektiv som de moderne padler, primært da de ikke er egnede til en stejl pagajføring. De kan derfor nærmere sammenlignes med de muligheder en pagaj til lav pagajføring giver. Det mindre blad og ofte korte længde giver derimod mindre belastning og du tvinges til at være mere præcis i dine tag, hvilket på sigt giver en god føling, og for flere følger der også en bedre siddestilling og flere andre positive ting med.
Men trods dette, er der så få der bruger denne type pagaj, at der ikke er nogen større producenter af den grønlandske åre, så det er små "hjemmeproduktioner" de kan købes fra - hvis du da ikke selv vil lave den?
 

Typisk vælges en grønlansk åre i samme længde som en pagaj til stejl pagajføring og dermed ca. 10-15 cm kortere end en pagaj med smalt blad til lav pagajføring. Men der findes også modeller der skal være en del kortere, hvor der skiftes håndfatning ved hvert tag.
 

 

 


Send e-mail til jakob@farout.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted.
Har du spørgsmål omkring havkajak, så skriv på vores Facebook gruppe, her har alle mulighed for at se dit spørgsmål og give dig svar.
Copyright © 2009 HavkajakBogen.dk
Alle tekster og billeder på HavkajakBogen.dk tilhører HavkajakBogen.dk/Jakob Hertz og må IKKE benyttes til brug hverken på andre hjemmesider eller print i nogen form uden skriftlig tilladelse fra forfatteren samt tydelig kildehenvisning.
Senest opdateret: 10. august 2016
Se også vores websider om:
WhiteWater kajak og Telemarkskiløb

Samt på FarOut's gruppe på FaceBook, hvor der vil være særlige tilbud om kurser, ture, udstyr, event m.m.