Klik her for at komme retur til startsiden  HavkajakBogen.dk 
Udstyr Teknik Sikkerhed På tur Turforslag Indhold Søg

  C til C

HavkajakBogen.dk
     på
Facebook

Startside
Op

Syntes du om disse sider, vil jeg blive glad, hvis du deler link og fortæller dine venner om HavkajakBogen.dk.
Husk også at melde dig ind i Facebook gruppen.

HavkajakRejser.dk
Lær at ro havkajak hos Danmarks mest erfarne udbyder af kurser og ture i havkajak - Også mange ture for mere erfarne samt "fyraftensture" ved Charlottenlund strand.

Kano & KajakButikken
Kajak.dk

Vel nok Danmarks største udvalg af kajakker og tilbehør - og personale der selv har erfaring fra vandet.
Grundlæggende for alle typer af støttetag er ikke så meget, hvad man gør med pagajen, men langt mere hvad man gør med kroppen. Et godt støttetag bruger kun pagajen til at starte bevægelsen. Det skal være kroppen, der udfører bevægelsen. Eller sagt på en anden måde kajakken skal ikke hives op på ret køl med pagajen med vippes op med hele kroppen. En bevægelse, der starter helt nede ved fødderne, og slutter ved hovedet.
Denne bevægelse kaldes også for ”C” til ”C” bevægelsen. Her skal man forestille sig en rygsøjle, der er formet som et ”C” for at holde balancen, når kajakken er meget tiltet. Når så båden skal rettes op igen, Skiftes fra det ene ”C” til et ”C” den anden vej. For at starte denne bevægelse bruges pagajen. En meget almindelig fejl i begyndelsen er at dreje hovedet, så man kigger ned i vandet i stedet for at flytte hovedet til siden.
C til C bevægelsen vises her ved et lowbrace.
C til C bevægelsen trænes lettest ved at holde i stævnen af en anden kajak, og vippe sin egen kajak så langt rundt at den får bunden i vejret. Derefter vippes kajakken op på ret køl igen, ved at bruge hoften og resten af kroppen til vende den. Der må ikke trykkes med hænderne på den kajak der støttes til.
Her ses hvordan det IKKE skal se ud. hovedet løftes ud af vandet først hvilket resultere i at der trykkes ganske meget på hjælperens kajak. Her ses en veludført C til C bevægelse, hvor kajakken er vendt næsten helt op på ret køl igen, og hovedet forsat holdes i eller meget tæt på vandoverfladen.
C til C bevægelsen er nøglen til et godt og sikkert rul.
Her mangler C til C bevægelsen helt, og selv om det kan se ud som om personen kommer op, er det desværre meget langt fra. Hovedet trækkes ved hjælp af pagajen op af vandet, hvilket betyder at kajakken ikke kommer med rundt og at pagajen dykker meget dybt i vandet.
Herunder ses afslutningen af et veludført rul, hvor kajakken er på vej rundt mens hovedet forsat er helt under vand. Det betyder at der trykkes meget lidt på "støttebladet" og rullet derfor også vil virke når der ikke er så meget støtte fra vandet som fx ved rul i brænding, strøm eller på anden måde turbulent vand.
 

Send e-mail til jakob@farout.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted.
Har du spørgsmål omkring havkajak, så skriv på vores Facebook gruppe, her har alle mulighed for at se dit spørgsmål og give dig svar.
Copyright © 2009 HavkajakBogen.dk
Alle tekster og billeder på HavkajakBogen.dk tilhører HavkajakBogen.dk/Jakob Hertz og må IKKE benyttes til brug hverken på andre hjemmesider eller print i nogen form uden skriftlig tilladelse fra forfatteren samt tydelig kildehenvisning.
Senest opdateret: 10. august 2016
Se også vores websider om:
WhiteWater kajak og Telemarkskiløb

Samt på FarOut's gruppe på FaceBook, hvor der vil være særlige tilbud om kurser, ture, udstyr, event m.m.